TAIMISTON VALIKOIMA
LYHYESTI PUUTARHAMYYMÄLÄN VALIKOIMA JA YLEISET KASVATUSOHJEET.
YKSILÖLLINEN MYYNTIVALIKOIMA TULOSSA KOTISIVUILLE VIELÄ TÄMÄN VUODEN AIKANA.
Pölkinvuoren puutarhamyymälä on nuori taimimyymälä. Olen kuitenkin kasvattanut sitä joka vuosi, ja laajentumisen myötä emme enää ole puutarhapiste vaan keskisuuri puutarhamyymälä. Pääasiana meillä on kotimaisuus ja lähituotanto. Tärkein toimittajamme on perheyritys, joka kasvattaa laadukkaita taimia III kasvuvyöhykkeellä. Lisäksi tuotamme itse pensaita ja perennoja sekä myymme uskomattoman paljon kukkasipuleita joka syksy. Taimiston taimet ovat astia- tai paakkutaimia, ja niitä voi istuttaa aina kun maa on sula. Savimaalla olisi hyvä tehdä viimeistään syysistutus elo-syyskuussa, jotta vältyttäisiin kuopan vettymiseltä. Kohopenkki savimaalla on aina hyvä ratkaisu.
MYYMÄLÄN KASVIVALIKOIMA ON TEKEILLÄ
ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT Valikoimissamme on n. 15 kotimaista alppiruusulajiketta sekä kolme edullisempaa Hollannin lajiketta. Alppiruusut ovat kevään myyntiartikkeleita, jotta ne ehtivät muodostaa kunnon juuriston talven varalle. Ikivihreinä alppiruusut ovat alttiita kevätahavalle. Kasvata ne puolivarjoisessa hajavalossa happamassa maassa. Käytä rhodolannoitetta toukokuussa ja kun nuput alkavat kehittyä. Suojaa taimi tarvittaessa 3–4 vuotta kevätauringolta. Aremmat lajit vaativat talvisuojauksen (III) IV-vyöhykkeiltä pohjoiseen. Atsaleat ovat käytännössä lehtensä pudottavia alppiruusuja. Kevään valikoimiin kuuluu 12 atsalealajiketta, joista suurin osa on kotimaista alkuperää. Atsaleat kasvavat kosteutta pidättävässä happamassa maassa aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Värikirjo on suuri, ja kukinta-aika ajoittuu keväästä alkukesään lajikkeesta riippuen. Lannoitus rhodolannoitteella varhain keväällä.
AITATAIMET Toistaiseksi varastossa löytyy n. 80 cm:n korkuista timanttituijaa. Muut aitataimet ovat tilaustuotteita ja toimitetaan varhaiskeväällä ja syyskuulla.
HAVUPUUT Noin puolet havupuista on kotimaista lähituotantoa, loput Hollannin tuontitavaraa. Havupuiden istutuksessa käytetään havu- ja rhodomultaa ja -lannoitetta. Voit lannoittaa havuja 3–4 vuotta, sitten ne pärjäävät omillaan. Sama koskee kevätsuojausta aurinkoisella kasvupaikalla. Havuja kannattaa kysyä myös varaston ulkopuolelta. Pyrimme palvelemaan kolmen lähialueen tuottajan kanssa asiakaitamme hyvin myös tilaustuotteilla.
KORISTEPENSAAT muodostavat laajan kirjon pihan peruselementeistä. Valikoimissamme onkin lähes 300 eri lajia tai lajiketta valittavana pihan eri olosuhteisiin. Hankinnassa kannattaa miettiä useita seikkoja: maaperä (savi, hieta, moreeni, kuiva, hikeävä, märkä), valoisuus (aurinko, puolivarjo, varjo), korkeus/leveys, sijainti yksittäin/ryhmässä sekä kukinta-aika ja väri. Valikoimamme ovat pääasiassa kotimaisia, mutta suuren kysynnän vuoksi jouduimme ottamaan muutamista tutuistakin kasvilajeista ulkomaisen version. Pensaiden OMATUOTANTOMME alkaa olla jo merkittävää, ja joka vuosi määrät kasvavat. Näin pystymmekin tarjoamaan kilpailukykyiset hinnat asiakkaillemme.
HEDELMÄPUUT ovat 100 %:sti kotimaisia. Kokoluokka omenapuissa on 150–200 cm tai yhtä kokoluokkaa isompi. Kääpiöivissä ja pensaslajikkeissa koko on 120–150 cm. Taimet ovat 7,5–10 litran astiataimia ja tulipoltteelta vapaita. Hedelmäpuissa on todella paljon saantivaikeuksia, ja hinnat ovat nousseet puutarhabuumin myötä reippaasti. Muistathan hedelmäpuiden savimaaistutuksissa kohopenkin. KIRSIKOISTA löytyy yhteensä 13 lajiketta, joissa on niin makea- kuin imeläkirsikkaakin. Pensaskirsikat ovat pieniä, kompakteita pikkupuita, jotka on helppo peittää rastailta. Kirsikoista löytyy useita itsepölytteisiä lajikkeita, mutta ne hyötyvät toisesta lajikkeesta niin paljon, että suosittelen aina ostamaan kaksi eri lajiketta. Leikkaukset tehdään vuotamisen estämiseksi elokuussa. Kevätlannoite varhain keväällä ja syyslannoite elokuussa. LUUMUT jaotellaan puna-, kelta- ja herkkuluumuihin sekä kirsikkaluumuihin. Esim. Sinikka- ja Viktoria-lajikkeet tuottavat hyvin ilman ristipölytystä. Kaikkia haluamiani lajikkeita en saanut, mutta 10:llä pärjäämme varmasti hyvin tämän kauden. Leikkaukset tehdään vuotamisen estämiseksi elokuussa. Kevätlannoite varhain keväällä ja syyslannoite elokuussa. OMENAPUISSA pääjako on viiteen eri kategoriaan: kesä-, syys-, talvi-, pilari- ja perheomenapuut. Lisäksi löytyy kääpiöiviä lajikkeita. Kaikkiaan lajikkeita on lähes 50. Omenapuut tarvitsevat aina ristipölytyksen, joten uuteen pihaan tarvitset ainakin kaksi omenapuuta. Voit myös hankkia perheomenapuun, jossa on 3-6 eri omenalajiketta. Pilariomenat soveltuvat hyvin pieneen pihaan. Nimensä mukaisesti ne kasvattavat kääpiöoksia, jolloin omenat tulevat aivan runkoon kiinni. Ne tarvitsevat vähän hoitoleikkuuta, pidemmät oksat typistetään joka kevät 2–3 silmun takaa. Kääpiöivät lajikkeet kasvavat hillitysti, eivätkä omenat karkaa korkeuksiin. Tee hoitoleikkaukset varhaiskeväällä. Älä päästä latvusta karkaamaan taivaisiin, vaan pidä puu matalana mutta leveänä. Vanhojen puiden rajumpi leikkaus kannattaa tehdä heinäkuussa. Tällöin vesiversojen syntyminen vähenee huomattavasti. Käytä haavanhoitoaineita isoille leikkauspinnoille. Kevätlannoitus tehdään heti kun routa on sulanut. Syyslannoitus on tärkeä. Tee se riittävän ajoissa jo elokuun alussa. PÄÄRYNÖIHIN on tullut uusia kestäviä lajikkeita. Kaupan upeista kokoluokista emme vieläkään saa nauttia, mutta kohtalaisen kokoisista hedelmistä kuitenkin. Hedelmät vaativat 5–7 vrk:n ”vetäytymisen” huonelämmössä poiminnan jälkeen ennen nautiskelua. Päärynäpuiden saatavuus on tällä hetkellä ongelma, varsinkin suositut kotimaiset FiNE-lajikkeet ovat vähissä. Saimme 5 päärynälajiketta myyntiin. Valitse päärynälle pihan lämpöisin paikka. Päärynät tuottavat jonkin verran satoa yksinäänkin, mutta suosittelen hyötysuhteen takia kahta eri lajiketta pihaan. Päärynät leikataan elokuussa ja kevätlannoitus tehdään varhain keväällä, syyslannoitus elokuussa.
KÖYNNÖKSET ovat nykyään ilmaston lämpenemisen myötä suosittuja. Valikoima on laaja niin aurinkoisille kuin aivan varjoisillekin paikoille. Joitain kasvatetaan kukkien vuoksi, toisia taas koristeellisten lehtien takia. Yksittäinen tekijä, esim. villiviinin loistava syysväri, voi olla valintakriteeri. Köynnökset vaativat syvän, voimakkaan ja hyvin kalkitun maaperän. Lannoitus varhaiskeväällä tai kompostilannoitus loka-marraskuussa. Syyslannoitus elokuussa auttaa talven kestoon. Monet aiemmin arat KLEMATIKSET kasvavat nykyään jopa V-vyöhykkeen suotuisissa oloissa. Niiden värikirjo on suuri ja kukinta näyttävä. Kasvukorkeus vaihtelee 1,5–3 metriin. Maanpäällinen osa paleltuu, mutta juuresta nousee uusi kasvu. Istuta klematiksen juurenniska pahojen talvien varalta 30–35 cm syvyyteen. Vältä talvikosteita kasvupaikkoja.
KÄRHÖT ovat helppoja ja kestäviä aurinkoisen ja puolivarjoisan paikan kasveja. Ne kiipeävät jopa 5–6 metrin korkeuteen. Kun kärhö alkaa näyttää risukasalta, on aika leikata kasvi alas ja aloittaa uusi kasvu. Kärhöt sietävät myös hapahkoa maata. KÖYNNÖSHORTENSIA kasvaa niin aurinkoisella kuin varjoisallakin paikalla. Se vaatii kasvaakseen voimakkaan ja hyvin kalkitun kasvualustan. Älä hermostu, jos taimi näyttää kasvavan huonosti jopa 3 vuotta. Vasta sitten, kun pääjuuri on kasvanut syvälle maaperään, kasvu alkaa, ja sitä voi tulla kesän aikana metritolkulla. Karsi kuivuneet oksat ja typistä liikakasvuisia versoja varhain keväällä. HUMALA kannattaa kasvattaa tuulisella paikalla, muuten ötökät syövät sen alkukesällä lehdettömäksi. Kasvu on hurjaa, ja joka vuosi humala ponnistaa jopa 7–8 metriin kuihtuen taas syksyllä. Näyttäviä köynnöksiä on paljon muitakin, osa myös hyötykasveja.
LEHTIPUUT ovat suuren pihan puita tai tontin pohjoisen reunan taustapuita. Valikoima koostuu jaloista lehtipuista, pajuista, syreeneistä, pihlajista, haavoista ja koristeomena- tai -kirsikkapuista. Kasvukokoja löytyy 1,2 metristä aina lähes 30 metriin. Osassa on näyttävä kukinto, komea lehvästö tai mahtava syysväri. Myös hyötykasveja löytyy pikkupuista: aroniat, marjatuomipihlajat ja makeapihlajat. Lehtipuut tarvitsevat varsin vähän hoitoa. Muoto- ja hoitoleikkaukset tehdään pääosin varhain keväällä. Lannoitusta annetaan 3–4 vuotta, minkä jälkeen puut kyllä pärjäävät omillaan. Pikkupuut ja satoa tuottavat puut lannoitetaan joka kevät, syyslannoitus tehdään elokuussa.
MARJAKASVEJA löytyy joka pihasta. Osassa vain kesän maistiaisina, mutta usein usean pensaan rivistöinä ahkeraan säilöntään. Lähes kaikki vaativat aurinkoisen, lämpimän ja hyvin perustetun kasvupaikan. Peruslannoitus ja hoitoleikkaukset varhaiskeväällä. Elokuinen syyslannoitus on erityisen tärkeä marjakasveille. ARONIA on pensas tai pikkupuu, jonka marjat soveltuvat säilöntään. Marjoihin tulee makeus vasta pakkasen pureman jälkeen. HERUKAT ovat joka pihan peruspensaita. Lajikkeita löytyy varmasti jokaisen makuun. Pidä varsinkin mustaherukat jokavuotisella leikkauksella avonaisina, jolloin tautiriski on pieni ja marjat kypsyvät samaan aikaan. MARJASINIKUUSAMA on uudehko superfood-trendi. Sen marjat kypsyvät jo kesäkuun lopulla yhdessä puutarhamansikan kanssa. Kasvi on ristipölytteinen happaman maan kasvi. Lannoituksiin keväällä ja heinäkuussa rhodolannoite. PUUTARHAMANSIKOITA löytyy useita eri lajikkeita. Mikrolisätyt terveet taimet takaavat hyvän kasvuston ja laadukkaan sadon. Samaan paikkaan ei kannata istuttaa mansikkaa 10 vuoteen. Ristipölytteiset PENSASMUSTIKAT ovat olleet viime vuosina yksi myydyimmistä kasveista. Niistä on kehitetty monia FiNE-lajikkeita. Kasvualustan tulee olla hapan, peruslannoitteena esim. hyvin palanut karjanlanta tai komposti. Hoitolannoituksena rhodolannos. Leikkaa keväällä 4–5-vuotiaat versot alas. Kate parantaa kosteuden pysyvyyttä. VADELMISTA löytyy pensas- ja tarhavadelmaa. Pensasvadelma pysyy pystyssä ilman tukea, kun se latvotaan 1,2–1,5 metrin korkeudelta. Sato ei kärsi, sillä runsas sivuhaarojen tuotanto jopa lisää satoa. Tarhavadelmat ovat isoja tuore- ja säilöntäkäyttöön tarkoitettuja lajikkeita. Ne ovat 2–3 m korkeita ja vaativat tuen. Kaikki vadelmakasvustot pidetään avoimina. Keväällä leikataan kaikki edellisvuoden versot ja heikot kasvuversot. Puolen metrin rivileveydelle jätetään 11–15 versoa metrille.
MULLAT JA LANNOITTEET: Meiltä löydät peruslannoitteet, mullat ja kuivikkeet. Toistaiseksi emme myy puutarhatarvikkeita, mutta kylällä on K-RAUTA SYRJÄLÄ, jossa on asianmukainen valikoima puutarhan tarvikkeita, kalusteita ja koneita.